Kom maar binnen! Zwarte Piet in spotprenten 1871-2017

BOEK Kom maar binnen! Zwarte Piet in spotprenten 1871-2017
De figuur van Zwarte Piet is sinds 1871 ontelbare keren gebruikt in cartoons en spotprenten. Cultuurhistoricus Jan de Bas analyseerde bijna 1200 van dit soort prenten en laat zien welke betekenis zij hadden in de Nederlandse beeldcultuur. De spotprenten met Zwarte Piet gaan vooral over onderwerpen uit de binnen- en buitenlandse politiek, maar behandelen ook maatschappelijke thema’s. Tevens is Zwarte Piet te zien op honderden cartoons met als doel de kijker aan het lachen te brengen.

Aan de hand van 135 prenten beschrijft De Bas de ontwikkeling van spotprent en cartoon met Zwarte Piet, waarbij hij ook ingaat op de invloed van de beeldvorming rond Zwarte Piet op de kijkers en de invloed van de zwartepietdiscussie op de tekenaars. In het boek staan prenten van onder andere Albert Hahn sr., Leo Jordaan, Opland, Fritz Berendt, Tom Janssen, Hein de Kort, Berend Vonk en Len Munnik.

294 pagina's.